Biomimetika kore avokada u razvoju inovativnih tekstilnih materijala
Ključne riječi:
avokado, biorazgradljivo tekstilno pakiranje, biomimetika, mikrostruktura, elektronski mikroskop za skeniranje (SEM)Sažetak
Kora avokada ima svojstva koja je čine pogodnom za proizvodnju biorazgradljivog materijala za pakiranje i čuvanje masne hrane i kozmetičkih sadržaja. Za ovu je namjenu stabilnost kore avokada procijenjena jednostavnom spektrofotometrijskom analizom uz istovremeno testiranje njene trajnosti. Poznato je da avokado sadrži lako kvarljive nezasićene masne tvari. Snimke perikarpa avokada načinjene skenirajućim elektronskim mikroskopom (SEM) omogućile su da se, u skladu s načelima biomimetike, brojčano izračuna njegova struktura, a taj izračun je zatim korišten u izradi novog materijala za pakiranje. U ovu svrhu isto tako su testirana i mehanička svojstva kore avokada. Prvi materijal za pakiranje koji oponaša, odnosno približno odgovara svojstvima kore avokada, dobiven je bojadisanjem fine višeslojne pamučne gaze sintetičkim klorofilom.##submission.downloads##
Objavljeno
2012-12-31
Kako citirati
[1]
Rant, D., Bukošek, V. i Gorenšek, M. 2012. Biomimetika kore avokada u razvoju inovativnih tekstilnih materijala. Tekstil. 61, 7-12 (pros. 2012), 204–211.
Broj časopisa
Rubrika
Prethodno priopćenje
Autorska prava
Copyright (c) 2012 Hrvatski inženjerski savez tekstilaca

Ovaj rad licenciran je pod Creative Commons Attribution 4.0 International License.